Kesän paras ruokafestivaali – Neitsytperunafestivaali

NPF 2024 jyskäsi kuin tunnin juna

Nonniin! Neitsytperunafestivaali 2024 on saatettu päätökseen ja tapahtuma onnistui ennätyksellisen loistavasti. Jäljetkin on siivottu, kun ahkera partio sunnuntaiaamuna laittoi Koulun pihan siivoon kuntoon ja kantoi rekvisiitat varastoon odottamaan ensi vuotta.

Juhlat on juhlittu ja jäljet siivottu, tuumii putsauspatrulli.

Itse festivaalia sää suosi sopivasti, väkeä riitti molempina päivinä aika ajoin jonoiksi asti, ruokaa tarjoavat ravintolat olivat maireina, sillä ruokaa myytiin huima määrä, 4055 annosta – siitäkin huolimatta, että ravintoloita oli yksi vähemmän kuin viimeksi. Ja vaikka ravintolat olivat varautuneet hyvin, kävijöitten nälkä sai muutamat annokset loppumaan hiukan etuajassa eikä muitakaan paljon tähteeksi jäänyt. Ohjelmakin oli vallan mainio. Lavalla jakoivat monen sortin perunatietoa Luken ja MTK:n tietäjät Veli-Matti Rokka, Heidi Siivonen, Anna Nukari, Margit Heinonejn ja Terhi Löfstedt. Ja talonbändi SOHO:n torvet villitsi kansan kahteen otteeseen, lopputunnilla riehakkaaseen tanssii asti.

Tämmöisiä kuvia jäi kameraan lauantaina:

Aika ajoin festarin pisteissä syntyi jopa jonoja- niin oli iso ihmisten hinku neitsytperunan luo.

Annoksia myytiin ennätysmäärä 4055 kappaletta. Tässä niistä yksi, Koulun makkaraperunat siirtyy Ari Lähteenmäeltä tämän kirjoittajalle.

Maisteluannos Kustavin Kipinän annoksista: on jääkellarinlohta ja siitakesientä. Herkullista!

Xoco´s:n, tuttavallisesti Sokoksen huikean herkullisa jälkiruokia, perunastapa nekin. Tämä annos loppui ensimmäiseksi.

SOHO:n torwet soittivat ties kuinka monennet festarit, jälleen parastaan pannen.

Torwien villit rytmit saivat festariväen villiin tanssiin.

Sing Sing tyyliin Goodman - Krupa meni mutkitta maailmalle.

Lauantain työn sankarit, koko hienon ruokaketjun tärkeimmät lenkit tiskarit. Iso kiitos ja halaus.

Festaripomo Maarit ison puurtamisen loppuhetkillä SOHOn torwien soiton hellimänä.

Sassun puhe NPF 2024:n avajaisissa

Arvoisat neitsytperunan festivaalijat, varhaisen perunan ystävät. 

Turun noustessa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2011, nousi myös varhaisperuna, uuden sadon perunoista ensimmäinen vaostaan valloittamaan kesän herkullisimpaa tapahtumaa. Vastaperustettu ruokakulttuuriyhditys Kaffeli ry tarjoili halullisille herkuttelijoille Neitsytperunafestivaalin. 

Neitsytperunan isästä, toisin kuin neitseellisyyden perimästä yleensä, ei ole epäilyjä. 

Kaffelin nykyinen varapuheenjohtaja Markku Haapio toimitti asialle profeetalliset teesit jo heinäkuun kahdeksantena vuonna 2003. 

Hiljentykäätte kuulemaan, miten sana tuli tärkkelykseksi. 

”Jos minä olisin potunviljelijä Rymättylästä, takoisin aidosta, mullassa kasvaneesta varhaisperunasta brandin. Laittaisin sille uuden nimen, neitsytperuna, extra virgin potato. Ja sille nimeäisin juhlapäivän, synnyttäisin ympärille vähän juhlahumua Boeaujolais Noveaun tapaan: ”Est arrivé! On tämä meidän herkkupakkaus sen väärti.” 

Pitäytykäämme vielä hetki uuden sadon siunatuissa säkeissä. Suvivirren hedelmällisyysraportissa FöriÄijä Markku Heikkilä todistaa Turun murttel seuraavasti: 

On saatu viljat multta

ja potui pinnalla

on Siikliä ja Kultta

Van Goghin rinnalla

Ei voi ku ihmetellä

kuimpal on siunattu

meit vuasi vuaren jälkke

ja paljo annettu

Otso Kirjosiipi, pakinoitsija Väinö Nuortevan eli Ollin alter ego, huono runoilija, mutta tarkka huomioitsija, olisi kirjoittanut tähän päivään Somettinsa omaan sanan jalkaan: 

Tärkeintä on kokin muusissakin  peruna

tumpelot me ollaan peesissäkin muruna

ylpeänä koitan pottuani julkaista

ethän koita maahan juttuani polkaista 

Korkeasti kunnioitetut lounaisen Suomen salaisen aarteen ystävät: 

Neitsytperunafestivaali on jokavuotinen muistutus kesästä.

Paitsi kesästä, se on myös Perunaprofessorin haiku ikuisesta matkasta kohti täydellistä. 

ei mitään liikaa

ei mitään liian vähän

neitsytperuna 

Olet avattu!

KUVIA PERJJANTAILTA

Jotta ruoka tarjotaan oikeilta lautasilta, avainasemassa ovat tiskarit.

Nomadin joukkue, Pacon pojat tarjoavat kahtlai perunaruokaa, toisessa nautaa ja toisessa kanaa.

Xoco´s tarjoaa sekä pääruokaa että jälkkäri. Jälkkärissä imelletty peruna saa seurakseen valkosuklaata ja mansikka-raparperihilloketta.

Kustavin kipinän tiimi, Kurut, isä ja poika, Pekka ja Jouni tarjoavat myös kahta annoista, toisessa lohta, toisessa siitakesientä.

Keittiömestarien kioskilla heiluu useampikin tötteröhattu savulohen valmistuksessa.

Koulun luukusta Ari Lähteenmäki tarjoaa joko lohta tai makkaraperunaa.

Iloiset perunapojat Timo Ja Sassu kauppaavat aamulla nostettua neitsytperunaa.

Festaripomo Maarit Keto-Seppälä aateloitiin peruna seppeleellä.

Talkooväkeä tauolla

Kuvia viime vuodelt

Iloista perunakansaa Koulun Pihalla.

Perunakauppiaana toimi Sassu.

Konttoristit Päivi ja Tarja tauolla.

Purkupäivän uurastajat.

Lue lisää festivaalista, ohjelmasta ja pihan ruokatarjonnasta näiltä sivuilta ja sekä festivaalin että Kaffeli ry:n Facebook-sivuilta.

 

Kuvia vuoden 2022 NPF:stä

Kaffelin väki lopputalkoissa festarin jälkeisenä sunnuntaiaamuna.

Festarin hermokeskus: ruokalippujen ja arpojen myynti.

Perunakauppias Sassu.

Xoxo´s ja pottujälkkärit.

Nomadin pikku apulainen.

Festariväkeä.

Naisenergiaa: Mari ja Maarit.

SoHon torvet ja sulosävelet.

de Nier vauhdissa.

Festariväkeä, otos 2.

Keittiömestareitten joukkue.

Plokkarit neuvonpidossa: Kari (selin) ja Markku.

Fat Bull tarjosi savustettua nautaa.

Juhlat on juhlittu, Jori kiikutti kaffelin varastoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *